Zdrowie

Dlaczego warto spożywać pokrzywę?

Pokrzywa to roślina, która jest stosowana od wielu pokoleń. Stała się tak popularna dzięki swoim niesamowitym właściwością i działaniu leczniczym. Jest podawana głównie w celach leczniczych. Chociaż należy również pamiętać, że istnieją przeciwwskazania do stosowania tej rośliny. Kiedy warto korzystać z dobroczynnego działania pokrzywy, a w jakich przypadkach lepiej stanowczo zrezygnować?

Pokrzywa – właściwości

Ludzie od lat cenią lecznicze właściwości pokrzywy. Pomaga ona na wiele problemów natury medycznej, a często okazuje się najskuteczniejszym lekarstwem. Oto wpływ tej rośliny na organizm:

-Wzmacnia organizm – dlatego polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy osłabioną odporność

-Działa moczopędnie – skutecznie pomaga pozbyć się zapalenia dróg moczowych, a w szczególności bakteryjnego zapalenia pęcherza. Ponadto pokrzywa jest zalecana osobą cierpiącym na kamice nerkową

-Działa korzystnie na układ pokarmowy – pomaga zwalczyć dolegliwości takie jak biegunka, nieżyt jelita czy problemy z żołądkiem

-Działa antybakteryjnie – dzięki czemu idealnie sprawdzi się przy walce z trądzikiem.

Dlaczego pokrzywa nie jest dla każdego?

Chociaż pokrzywa ma cenne właściwości lecznicze, to nie jest to roślina polecana dla każdego. Kiedy nie powinniśmy jej przyjmować? Oto kilka przykładów:

-Choroby narządów rodnych

-Niedobory makro, mikroelementów oraz witamin

-Nadmiar żelaza – pokrzywa podnosi jego poziom i pomaga w walce z niedoborem

-Cukrzyca – pokrzywa obniża poziom cukru we krwi

-Odwodnienie – działa moczopędnie

-Przewlekłe choroby nerek

Czy warto pić herbatę z pokrzywy?

Herbata z pokrzywy to napar znany i lubiany na całym świecie. Z pewnością warto korzystać z jego właściwości leczniczych. Korzystnie wpływa na organizm, lecząc różnego rodzaju schorzenia. Jednak warto wziąć pod uwagę przeciwwskazania i choroby, przy których pokrzywa nie jest zalecana. W takich przypadkach korzystanie z niej może okazać się niebezpieczne. Zawsze warto przedyskutować kwestie spożywania pokrzywy z lekarzem.