Zawartość cennych witamin w owocach
Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w diecie każdego człowieka. Fakt, iż zawartość witamin w owocach jest niezwykle cenna dla ludzkiego zdrowia, to wie już niemal każde dziecko. Dlaczego jeszcze warto jeść owoce? Przede wszystkim dlatego, że są one niskokaloryczne (z nielicznymi wyjątkami), zawierają znaczną ilość wody, nie są bogate w szkodliwe tłuszcze (poza awokado i orzechami), stanowią bogate źródło białka, są bogatym źródłem bardzo cennych minerałów, są bogatym źródłem życiodajnych witamin, wykazują się stosunkowo wysoką zawartością błonnika pokarmowego, idealnie sprawdzają się w leczeniu i profilaktyce wielu chorób.
Wiele owoców zawiera potas – w mniejszym bądź większym stężeniu. Warto wiedzieć, że niedobór potasu wywołuje zatrzymywanie sodu w organizmie, co prowadzi do podniesienia poziomu ciśnienia krwi, dlatego też warto regularnie kontrolować zawartość tego pierwiastka w organizmie. Owoce bogate są również w fosfor, czyli pierwiastek wydalany wraz z moczem. Z tego właśnie względu bardzo ważne jest, aby dostarczać odpowiednią jego dawkę organizmowi, między innymi przez spożywanie odpowiednich owoców.
Najnowsze komentarze